top of page
Kruisboog_Igor_Sevenans_klein_edited.jpg

10 meter Trophy/Match

Er wordt in tegenstelling tot de traditionele kruisboog geschoten op een houten doel met een loden schijf erin.

De Pijlen zijn ontworpen volgens dezelfde diameter als het lucht Karabijn (4.5mm).

Het uiteinde van de pijl is een schroef met een stomp uiteinde, Het schroef wervelend patroon helpt de schutter bij het gemakkelijk losdraaien van de pijl uit de loden doelplaat.

Om op te spannen wordt een hendel gebruikt (zoals bij de traditionele kruisbogen). De hefboom kan een afzonderlijk onderdeel zijn of een ingebouwd mechanisme van de Kruisboog. Sinds de vroege jaren 1980 is de match Kruisboog uitgerust met een elektronische trigger, evenals een elektronische verlichte en verstelbare Waterpas. De lat is vervaardigd uit koolstof (oudere modellen nog uit staal). De pees kan van nylon of kunststof zijn ( oudere modellen hebben een stalen pees).Alle Match kruisbogen bezitten een pees geleidingsysteem.  De gehele voorraad(kolf) van de matchkruisboog is vergelijkbaar, zo niet dezelfde, als de Olympische luchtbuks, die meestal gemaakt zijn van gelamineerd houten voorraad(kolf).

10 meter Match is een zeer technische discipline. De Schieting vindt plaats bij indoor standen uitgerust met elektrische doel trolley systeem. Bestaande 10 m luchtgeweer banen kunnen vaak worden aangepast.

Schieten gebeurt vanuit de staande positie, zoals in de ISSF luchtbuks . De pijl wordt geschoten op een zwart-wit doelkaart-1 schot per kaart, dezelfde pijl wordt herhaaldelijk gebruikt. De grootte van het blazoen is hetzelfde als het Olympische luchtgeweer blazoen; 0,5 mm 10-ring. De pijl uiteinde is 4.5mm diameter. 

 

Het 10 meter wedstrijd programma bestaat uit 10 proefschoten en 40 tellende schoten in een tijd van 90 minuten 

tile_background_big_edited.jpg
bottom of page