top of page
2_0.jpg

30 meter Trophy/Match

Er wordt in tegenstelling tot de traditionele kruisboog geschoten op een houten doel met een loden schijf erin.

De Pijlen zijn ontworpen volgens dezelfde diameter als het kleine boring kalibergeweer patroon 6mm (0,22). Het uiteinde van de pijl is een schroef met een stomp uiteinde, waarbij het schroef wervelend patroon helpt de schutter bij het gemakkelijk losdraaien van de pij luit de lodendoelplaat.

Om op te spannen wordt een hendel gebruikt (zoals bij de traditionele kruisbogen). De hefboom kan een afzonderlijk onderdeel zijn of een ingebouwd mechanisme van de Kruisboog. Sinds de vroege jaren 1980 is de match Kruisboog uitgerust met een elektronische trigger, evenals een elektronische verlichte en verstelbare Waterpas. De lat is vervaardigd uit koolstof (oudere modellen nog uit staal). De pees kan van nylon of kunststof zijn ( oudere modellen hebben een stalen pees).Alle Match kruisbogen bezitten een pees geleidingsysteem.  De gehele voorraad(kolf) van de matchkruisboog is vergelijkbaar, zo niet dezelfde, als de Olympische luchtbuks, die meestal gemaakt zijn van gelamineerd houten voorraad(kolf).

30 meter Match is een zeer technische discipline. De Schieting vindt plaats bij outdoor standen die voorzien zijn van elektrische aangedreven match-kruisboog-doel-transportsysteem. Er wordt ook gebruik gemaakt van vlaggetjes om rekening te kunnen houden met de windsnelheid en richting.

Schieten gebeurt inde twee posities "staand" en "knielend". De pijl wordt geschoten op een zwart-wit doelkaart (1 schot per kaart, dezelfde pijl wordt herhaaldelijk gebruikt). De pijl uiteinde is 6 mm diameter.

 

Het wedstrijd programma bestaat uit 10 Proefschoten en 60 tellende schoten opgedeeld in 30schoten "staand" plus 30 schoten "knielend" in een tijd van 90 minuten voor de “staande” schoten, 30 minuten pauze en dan 90 min voor de “knielende” schoten.

tile_background_big_edited.jpg
bottom of page