top of page
f296c6e6-c629-4833-a40b-c87be072f8ca_thu

20 meter traditioneel

Deze discipline wordt zowel ‘indoor’ als ‘outdoor’ georganiseerd. De gevoerde kruisbogen hier zijn dikwijls van het type “Balansboog”, ook wel “Sint-jansboog” genoemd. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-jansboog)
Er kan ook met een “Kolfboog” geschoten worden.


Ook deze wapens zijn veelal ambachtelijk gemaakt naar traditioneel model uit de 19e eeuw of een gemoderniseerde versie hiervan. Een aangepaste lat en pees zorgt ook hier weer voor de juiste trekkracht om de juiste efficiëntie en precisie te combineren.
Het hefboommechanisme, de “giek” of “gek”, om de pees op te spannen is ook aangepast qua robuustheid om de nodige trekkracht te kunnen overbrengen.


Elke kruisboog heeft een specifieke houten pijl met stalen punt en 3 op maat gesneden veren (meestal ganzenveren).


Het richtpunt achteraan is een diopter en vooraan is een tunnelkorrel gemonteerd. De roos heeft hier een diameter van 30mm op de schietkaart of 43mm bij een “seniorenroos”. De roos telt wederom 10 punten en heeft gradaties tot 6 om de 15mm.


De doelblokken zijn dikwijls gevuld met kurk aan de randen en plasticine in het midden.


Een wedstrijd heeft ook hier 10 tellende schoten na 4 forfaitaire proefschoten met het laatste schot dat ook dient als kampschot om ex aequo uit te maken.

tile_background_big_edited.jpg
bottom of page